PNŢCD salută decizia SUA de instalare a unor sisteme moderne de apărare anti-rachetă pe teritoriul României şi consideră aceasta ca fiind o nouă contribuţie la întărirea parteneriatului dintre cele două ţări.
Luând în seamă istoria noastră din ultimele două secole, avem credinţa că interesele naţionale şi securitatea Statului Român pot fi înfăptuite numai în strânsă alianţă şi cooperare cu statele democrate, în cadrul NATO şi UE.
Pe termen lung, securitatea României se întăreşte, ţara noastră devenind un element indispensabil al sistemului de securitate a SUA şi a celorlalte mari puteri Occidentale. Ajunsă trup şi suflet parte a lumii Occidentale, România se va putea integra complet în economia acestei lumi. Percepţia mediului de afaceri străin, că România nu va fi abandonată de Occident, va avea efecte benefice în ceea ce priveşte investiţiile în ţara noastră.
Asumându-şi posibile riscuri în relaţiile sale cu ţări care ar putea recurge la acte agresive sau teroriste, România a făcut un gest firesc de solidaritate cu Aliaţii săi din NATO. Este de aşteptat ca loialitatea şi acceptarea benevolă a unor costuri şi sacrificii să fie răsplătite pe măsură de aliaţii noştri.
Statele Unite ne-au făcut o ofertă pe care preşedintele Băsescu nu putea să o refuze. Preşedintele ar fi putut să folosească această ocazie pentru a pune în discuţie şi obţinerea acceptului de principiu al SUA referitor la necesitatea modificării acordurilor privind statutul militarilor americani aflaţi în România.
Considerăm că sunt necesare măsuri adecvate în negocierea şi încheierea acordului cu SUA, privind instalarea şi funcţionarea bazelor militare care vor adăposti mecanismele de lansare a interceptorilor. Avem în vedere introducerea unor clauze prin care SUA să se angajeze că vor despăgubi ţara noastră şi pe cetăţenii săi pentru orice pagubă produsă ca urmare a existenţei şi funcţionării acestor baze. Este firesc să acceptăm judecarea militarilor americani în cauze penale în SUA, dar, în acelaşi timp, trebuie să se obţină în tribunalele româneşti despăgubiri prompte şi corecte, pentru eventuale victime sau pagube.
Preşedintele a acceptat propunerea SUA, înainte de a organiza consultări oficiale cu partidele politice, înclusiv cu cele neparlamentare care - precum PNŢCD - au experienţă şi expertiză în politica externă. Abia apoi ar fi trebuit să convoace Consiliul Suprem de Apărare a Ţării.
Cu ocazia pregătirii negocierilor pentru încheierea Acordului referitor la instalarea scutului anti-rachetă pe teritoriul României, cerem ca Ministerul Afacerilor Externe să reactiveze Consiliul Consultativ de Politică Externă.
Radu Sârbu
Preşedintele PNŢCD
Despre mine
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Arhivă blog
-
►
2011
(23)
- ► septembrie (1)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu